post

Pripravujeme sa na príchod šteniatka. Je toho toľko, čo treba kúpiť a nachystať, a toľko, čo si treba pri výbere šteniatka všímať. Niet divu, že sa často zabudne na to najdôležitejšie, a tým je výživa šteňaťa v novom domove. Dostal som už snáď stovky správ s otázkou: „Dobrý deň, ideme si o dva dni po šteňa, aké krmivo by ste mi poradili?“ Nemám im to za zlé, bolo naozaj treba pripraviť veľa iných vecí. Takmer vždy ich zaskočím otázkou, čím bolo šteňa kŕmené doteraz. Len málokedy vedia. Dokonca niektorí ani netušili, či chovateľ kŕmil čerstvou stravou, tzv. BARF-om. Tento článok chcem venovať všetkým tým, ktorí nezabudli a idú sa na príchod šteňaťa pripraviť. A tí čo zabudli, si tu možno na poslednú chvíľu ešte tiež nájdu zopár odpovedí.

Rozprávajte sa s chovateľom o tom, ako kŕmil šteňatá on a ako kŕmil sučku, ktorá ich porodila. Výživa totiž nezačína odstavením šteniat od materského mlieka. Začína už v maternici. Šteňa prijíma svoj podiel toho, čo zje jeho matka. Uvedomme si, že strava ovplyvňuje všetko- od vývoja kostí, orgánov, vrátane mozgu, až po správanie. Z nej čerpajú všetky živé tvory životnú energiu. Existuje dokonca štúdia, ktorá potvrdila, že kvalita bielkovín má vplyv na agresivitu psov. Ak viete, čím kŕmil chovateľ, sme na najlepšej ceste rozhodnúť sa, či budeme v jeho systéme pokračovať, alebo ho zmeníme. Správny chovateľ pripraví každému šteniatku balíček krmiva, na ktoré je šteňa zvyknuté, aby mohol nový majiteľ plynule prejsť na iné, prípadne aby mal dostatok času kúpiť nové vrece.
Ako sa ale rozhodnúť, či to krmivo, ktoré používal chovateľ, je to správne, alebo či treba urobiť ráznu zmenu? Aktuálna kondícia sučky, kondícia šteňaťa, lesklosť srsti, či exkrementy sú iba krátkodobé ukazovatele. Nehovoria nič o tom, ako je krmivo kvalitné, či obsahujú najmenej kvalitnú kafilérnickú múčku alebo čerstvé mäso, a v akom množstve. Či obsahujú repkový olej, alebo niektorý z kvalitných živočíšnych olejov. Z lesklej srsti sa nedozvieme, aký vplyv bude mať krmivo na stav vnútorných orgánov o päť rokov. Je preto potrebné pozrieť sa na zloženie, a všímať si aspoň tie najdôležitejšie vlastnosti.
Hľadáme zloženie, kde na prvých miestach dominujú živočíšne zdroje. Zložky s názvami obsahujúce pojmy ako „produkty živočíšneho pôvodu“, alebo „vedľajšie živočíšne produkty“ sú nutrične postačujúce, avšak svojou kvalitou a čistotou za čistými mäsovými múčkami zaostávajú. Hľadajte preto „kuraciu múčku“, alebo „kuracie mäso“. Hľadajte „hovädziu múčku“, alebo „hovädzie mäso“, teda čo najpresnejšie špecifikácie. Hľadajte bohaté receptúry, ideálne s viacerými druhmi mäsa, ovocím a zeleninou. To, že sú granulky farebné, ešte neznamená, že sú nutrične pestré. Ide iba o farbivá, ktoré v zdravom krmive nemajú čo robiť. Spôsob konzervácie by mal patriť medzi priority pri výbere. Všetky tieto otázky môžete nájsť aj detailne rozpísané na našom blogu, ktorý vám isto pomôže rozhodnúť sa aj v otázke obilofóbie. Ak sa rozhodnete pre cereálie v krmive, znova hľadajte presne deklarované obilniny ako ryža, ovos, proso, jačmeň, či kukurica. Nie iba všeobecný pojem obilniny.
To sú len základné kľúče pri rozhodovaní sa. Ak máte viac času, venujte sa tejto tematike hlbšie, vráti sa Vám to na zdraví Vášho spoločníka.

Všimli ste si, že ani jeden bod nehovorí, že máte na vreci hľadať označenie Puppy? Nie, nezabudol som. Len som skrátka pevne presvedčený, že nie je nutné takto krmivá deliť. Povieme si niečo o princípe „All Life Stages“, voľne preložené – pre všetky vekové štádiá. Väčšina výrobcov navrhne šteňaciu receptúru bohatšiu na bielkoviny, tuky, minerály a vitamíny. Je to preto, že šteňatá skutočne potrebujú viac živín. Následne vo verzii pre dospelé psy im z tohto všetkého kus zoberie. Ale prečo? Americká asociácia úradov pre kontrolu krmív (AAFCO) vydala odporúčania, ktoré sú akousi bibliou pre celý výživársky svet. Oni odporúčajú, aké hodnoty bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov má obsahovať šteňacie krmivo. Taktiež, aké minimálne hodnoty týchto prvkov majú byť v krmivách pre dospelých. Zdôrazňujem, že ide iba o minimálne hodnoty. V praxi to vyzerá tak, že si každý výrobca stanoví svoje hodnoty tak v šteňacích, ako aj dospeláckych krmivách tak, aby odporúčania AAFCO spĺňal. Každý ich však má iné. Tie hodnoty, ktoré má jeden výrobca pre dospelé psy, má mnoho iných nastavené pre šteňatá a opačne.

Čo som tým chcel povedať? S krmivami pre psy je to rovnaké ako s akoukoľvek inou stravou. Má svoje nutričné hodnoty a ak energetický príjem je podobný energetickému výdaju, prejavuje, sa to ideálnou formou psa. Ak energetický príjem presahuje energetický výdaj, pes má kalórie navyše a prejaví sa to nadváhou. Preto je väčšinou postačujúce manipulovať veľkosťou dennej dávky a takto udržovať formu. Nie je nutné uberať svojmu psovi bielkoviny, minerály, ani vitamíny. A to najmä, ak je v záťaži, alebo ide o gravidnú, či dojčiacu sučku. Organizmus živých tvorov je zázračný. Gravidná sučka, aj keby sama trpela podvýživou, odovzdá, čo môže šteniatkam v maternici. Hoci môže odmietať niekoľko dní stravu, systém výživy šteniat funguje ďalej, až dokým nedosiahne kritickú hranicu. To isté platí pri výžive šteniat a dospelých psov. Organizmus si zo stravy berie to, čo potrebuje. A nadpríjem energie, je možné regulovať výškou kŕmnej dávky. Všimnite si, že krmivá pre dospelé psy obsahujú menej vápnika, fosforu, aj iných zložiek. Presne rovnaký efekt docielime, ak psovi uberieme z dennej dávky. Zníži sa tým jeho príjem vápnika, fosforu, aj všetkého ostatného v dennej dávke.

Hoci mnohí chovatelia odporúčajú najmä pri šteňatách veľkých a obrovských plemien kŕmiť rovno receptúrou pre dospelé psy na spomalenie rastu, obávam sa tento ich názor zdieľať. Mnohé z nich totiž nemajú dostatok živín práve preto, že im ich výrobca ubral. Pomalý a postupný rast šteňaťa je žiadúci, ale nie za cenu nedostatočného vyživovania kostí, chrupaviek, šliach, či orgánov. Iní výrobcovia sa zasa uchyľujú k takým marketingovým praktikám, že receptúra pre šteňa a dospelého psa je úplne totožná a mení sa iba vrece- a to len preto, aby uspokojili požiadavky zákazníka, ktorý sa delenia na Puppy a Adult dožaduje. To isté platí pri delení receptúr pre veľké a malé plemená, kde receptúru taktiež ponechajú bez zmien, iba zmenia veľkosť granúl.

AAFCO však poskytuje aj odporúčané hodnoty krmív pre všetky vekové štádiá. Sú to overené hodnoty, ktoré prekračujú minimálne odporúčané hodnoty ako krmív pre šteňatá, tak aj pre dospelé psy. Je teda potrebné striktné kŕmiť iba šteňacími granulami a hľadať na vreci názov Puppy? Nie, nie je. Je potrebné hľadať nutričné hodnoty krmiva. Označenie Puppy nám iba pomáha pri rýchlom výbere. Neznamená to však, že je to jediná správna cesta.


Krmivá Bodreek sú zostavené tak, aby poskytovali vysoko stráviteľné a využiteľné bielkoviny, minerály a vitamíny pre všetky psy, bez ohľadu na vek a plemeno. K správnemu nastaveniu bielkovín a tukov nám pomohli sami chovatelia, v najväčšom známom prieskume na svete, zameranom na granulované krmivá. Je len málo výrobcov, ktorí investujú do vlastných výskumov a prieskumov. Sú totiž časovo aj finančne náročné. Psy by museli byť daným krmivom kŕmené dlhé roky, aby boli zmeny kontrolovateľné. Zozbierané skúsenosti stoviek našich dlhoročných chovateľov, najmä tých, ktorí chovajú väčšie plemená s problémovým rastom a kĺbmi, sú pre nás najväčším pokladom. Ďakujeme.

Mgr. Lukáš Michalička